David Rockefeller

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
David Rockefeller
David Rockefeller vuonna 1953
David Rockefeller vuonna 1953
Henkilötiedot
Syntynyt12. kesäkuuta 1915[1]
New York, New York
Kuollut20. maaliskuuta 2017 (101 vuotta)
Pocantico Hills, New York
Muut tiedot
Omaisuus Nousua 3,3 miljardia USD[1]

David Rockefeller, Sr. (12. kesäkuuta 1915 New York, New York, Yhdysvallat20. maaliskuuta 2017 Pocantico Hills, New York, Yhdysvallat[2]) oli yhdysvaltalainen liikemies, yhteiskunnallinen vaikuttaja ja Rockefellerin suvun patriarkka (2004–2017). Hänen isänsä oli John D. Rockefeller, Jr.

Kuolemaansa saakka Rockefeller oli maailman vanhin miljardööri; hänen kuolemansa jälkeen singaporelaisesta Chang Yun Chungista tuli maailman vanhin miljardööri.[3]

David Rockefeller valmistui vuonna 1936 cum laudella Harvardista ja täydensi opintojaan Harvardissa sekä London School of Economicsissa. Hän sai vuonna 1940 filosofian tohtorin arvon Chicagon yliopistosta.

Rockefeller toimi Chase Manhattan Bankin, nykyisen JPMorgan Chasen, toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana. Hän toimi myös Museum of Modern Artin hallituksen kunniapuheenjohtajana. Hän oli myös entinen Rockefeller Groupin hallituksen puheenjohtaja.

Rockefeller toimi kansainvälisellä tasolla muun muassa Bilderberg-ryhmässä ja Trilateraalisessa komissiossa. Lisäksi Rockefeller oli aktiivinen kansainvälisten suhteiden neuvostossa (engl. Council on Foreign Relations). Rockefellerin varallisuudeksi arvioitiin 3,3 miljardia Yhdysvaltain dollaria vuonna 2017, ja hän kuului 300 maailman rikkaimman ihmisen joukkoon.[1] Vuonna 2008 Rockefeller lahjoitti 100 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria Harvardin yliopistolle, mikä on suurin kenenkään entisen oppilaan koskaan tekemä lahjoitus.[4]

Rockefeller sai useita merkittäviä tunnustuksia sekä ulkomailla että kotimaassa, jälkimmäisessä muun muassa Presidential Medal of Freedomin vuonna 1998.

Rockefellerin Rockefeller Centerissä sijaitsevassa toimistossa Room 5600 on hänen kuuluisa Rolodex-yhteystietoluettelonsa, johon hän kokosi yhteystietoja 1940-luvulta lähtien. Se sisältää noin 150 000 henkilön yhteystiedot, joiden joukossa on monia vaikutusvaltaisia henkilöitä. Hän oli perustamassa filantrooppista järjestöä The Rockefeller Brothers Fundia (RBF) eli 'Rockefeller-veljesten rahastoa' veljiensä John D. III:n, Nelsonin, Winthropin ja Laurancen kera.

Rockefeller kertoi muistelmakirjassaan David Rockefeller’s Memoirs (2002) kuuluneensa vapaamuurareihin.

Rockefeller tapasi jokaisen Yhdysvaltain presidentin Dwight D. Eisenhowerista alkaen. Presidentti Jimmy Carter tarjosi hänelle paikkaa Yhdysvaltain valtiovarainministerinä, mutta hän kieltäytyi. Nelson Rockefeller jopa tarjosi hänelle Robert Kennedyn senaattipaikkaa tämän salamurhan jälkeen.[5]

Rockefeller toimi Yhdysvaltain republikaanipuolueessa.

Rockefellerillä oli myös merkittävä asema Bilderberg-ryhmässä,[6] ja lisäksi hänellä oli yhteyksiä CIA:han.

Yksityiselämä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rockefellerillä oli sisar Abby, ja neljä veljeä: John D. III, Nelson, Laurance ja Winthrop. Hänellä on myös kuusi lasta – David, Jr., Abigail, Neva, Margaret, Richard ja Eileen.

David Rockefeller kuoli sydämen vajaatoimintaan nukkuessaan kotonaan Pocantico Hillsissä, New Yorkissa 20. maaliskuuta 2017. Hän oli kuollessaan 101-vuotias.

  1. a b c #214 David Rockefeller Sr. Forbes (englanniksi)
  2. Kandell, Jonathan: David Rockefeller, Philanthropist and Head of Chase Manhattan, Dies at 101 The New York Times. 20.3.2017. Viitattu 20.3.2017.
  3. Oldest Billionaire - Guinness World Records (englanniksi)
  4. David Rockefeller gives $100 million for Harvard undergraduate programs Harvard Gazette. Viitattu 13.9.2009. (englanniksi)
  5. David Rockefeller obituary (englanniksi)
  6. Steering Committee | Bilderberg Meetings (englanniksi)

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • David: Report on a Rockefeller, William Hoffman, New York: Lyle Stuart, 1971. (Ainoa julkaistu elämäkerta)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]